Ocet jagodowy

4.49 (157 ocen)

  • 5 min

Niezastąpiony dodatek do sałaty, pyszny aromatyczny domowy ocet jagodowy

  • 5 min

Składniki:

  • 1szklanka jagód ( lub borówek amerykańskich)
    1,5 szklanki octu jabłkowego
    2 łyżki octu 10%
    2 łyżki cukru


Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ocet jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki ew jagody wsypujemy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy połową octu jabłkowego z dodatkiem octu 10%. Gotujemy przez 5 minut ( od momentu kiedy zacznie wrzeć). Następnie przelewamy do słoika i dodajemy resztę octu. Zamykamy szczelnie i mieszamy. Słoik trzymamy w ciemnym chłodnym miejscu przez 10 dni. Następnie gotowy ocet przecedzamy i rozlewamy do buteleczek.

Porady

W ten sam sposób możecie przygotować ocet malinowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować