Ocet różany

5 (147 ocen)

  • 10 min

Ocet różany niezwykle pięknie pachnie różami oraz ma intensywny rubinowy kolor. Przepis na ocet różany jest banalnie prosty, a sam ocet nada się potem do letnich sałatek i na pewno zaskoczy aromatem różanym nie jednego gościa. Pamiętajcie, by zebrać płatki róż z niezanieczyszczonych miejsc!

  • 10 min

Składniki:

  • szklanka octu winnego biały lub jabłkowy
    spora garść płatków róży pomarszczonej (szklanka płatków róż lekko ubitych)


Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ocet różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone płatki róż umieścić w słoju.
    Zalać octem winnym - u mnie jabłkowy.
    Odstawić na tydzień w ciepłym miejscu np. w kuchni na tydzień.
    Codziennie przemieszać zawartość słoika.
    Po tygodniu usunąć płatki na sitku i gotowy ocet różany zlać do słoika i przechowywać w ciemnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować