Niemiecka sałatka z mortadelą

4.5 (187 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosta i pyszna sałatka niemiecka z mortadelą i piklami poleca się na przystawkę czy kolacje.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 260 gram mortadeli
    1 opakowanie pomidorków koktajlowych
    4-6 płatków papryki konserwowej
    6 szt. ogórków konserwowych
    1 czerwona cebula
    Sos:
    4 łyżki musztardy (ja mieszam 2 rodzaje )
    4 łyżki oliwy
    Sok z ¼ cytryny
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Wędliny Przekąski

Niemiecka sałatka z mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoiczka wkładamy musztardę, wlewamy olej i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek – słoiczek zakręcamy i potrząsamy nim aż do uzyskania jednolitego sosu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Mortadelę kroimy w paseczki. Cebulę w piórka. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki a ogórki i paprykę w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki i polewamy sosem – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy sałatkę na godzinę aby smaki się połączyły, smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować