Sałatkę wymyśliłam na szybko na kolację. Polecam:)
30 min
Składniki:
200 g mortadeli z papryką
200 g groszku konserwowego
200 g kukurydzy konserwowej
200 g sałat z rukolą
1 mała czerwona cebula
3 jajka na twardo
150 g sera żółtego
6 rzodkiewek
sól, pieprz czarny- do smaku
4 łyżki delikatnego majonezu
Błyskawiczna sałatka wieloskładnikowa z mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę odsadzamy z zalewy, przepłukujemy zimna wodą. Przekładamy do większej szklanej miski.
2.Roszek osaczamy, przepłukujemy wodą. Wsypujemy do miski.
3.Mix sałat z rukolą przekładamy do pozostałych składników w misce.
4.Rzodkiewkę myjemy, kroimy w plasterki.
5.Cebulę czerwoną obieramy. Drobno siekamy.
6.Mortadelę kroimy w kostkę- grubszą.
7.Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy. Kroimy w grubszą kostkę.
8.Ser żółty kroimy w kostkę.
9.Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku.
10.Delikatnie mieszamy wszystkie składniki sałatki.
Przekładamy do salaterki. Dekorujemy w/g uznania.
11.Podajemy od razu na kolację z dodatkiem pieczywa.
12.Smacznego:)
Porady
Sałatka jest syta, smaczna i szybka w wykonaniu.
Jajka na twardo i ser żółty możemy również zetrzeć na tarce.
Cebulkę w sezonie zastąpimy szczypiorkiem lub dymką.
Można majonez zastąpić sosem jogurtowo-czosnkowym.
Komentarze