Pyszne i bardzo syte. Podczas zapiekania sos waniliowo-budyniowy zostaje niemalże w całości wchłonięty przez naleśniki,przez co stają się delikatne i bardzo smaczne.Zupełnie inaczej smakują niż zwykłe naleśniki z serem. Polecam.
500g sera zmielonego takiego jak na sernik
4 jaja
80g masła
40g cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
kilka kropel soku z cytryny
200ml gęstej śmietany 18%
opcjonalnie rodzynki
80g cukru kryształu do piany z białek
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i upiec 15 naleśników.
2.Wykonanie nadzienia:
Masło utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowy na jednolitą masę,dodawać po jednym żółtku,ser, śmietanę i sok z cytryny.Białka ubić z cukrem kryształem,dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
3.Dużą łyżkę masy rozsmarować na naleśniku,złożyć dwa boki do środka i delikatnie, luźno zwinąć w rulon.Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać naleśniki.
4.Przygotować sos budyniowy:
Wszystkie składniki sosu wymieszać i zalać naleśniki.Naczynie przykryć folią aluminiową,włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec ok. 40-50 minut. Smacznego
Komentarze