Mozzarella w świątecznych potrawach? Przekonaj się, że warto!

Dlaczego właśnie mozzarella? Ten wyjątkowy ser zaczerpnięty z włoskiej sztuki kulinarnej jest często numerem jeden w posiłkach i przekąskach, a wszystko dzięki wysokiej wartości odżywczej i uniwersalnemu charakterowi. Możemy wykorzystać ją jako dodatek do porannej jajecznicy, uzupełnienie przeróżnych sałatek, przekąskę (wybornie będzie smakować w towarzystwie pieczonych warzyw!), a z tego bogactwa chętnie skorzystam również w trakcie tegorocznej świątecznej uczty.

Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że mozzarella jest idealnym rozwiązaniem dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy, żyć zdrowo i cieszyć się wyjątkowym, wyrazistym smakiem. Ta biała, apetyczna kula zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe i wpływa korzystnie zarówno na młodszych, jak i starszych. Mozzarella to pełnowartościowe białko i bogactwo cennego wapnia – zawiera go 5 razy więcej niż chudy twaróg! Jest także źródłem witaminy B12 wpływającej na nasz układ nerwowy i produkcję czerwonych krwinek, selenu, witamin A, D, E i K2. Walory mozzarelli mogę wymieniać naprawdę długo, ale jednego jestem pewna: jej cudowny smak pokocha zarówno prawdziwy miłośnik włoskich posiłków, jak i kulinarny tradycjonalista. Lekki charakter dań i przystawek na bazie mozzarelli sprawi, że ciepłe rodzinne spotkanie przy stole potrwa jeszcze dłużej!

Ale dość teorii, przejdźmy do praktyki. Przepisy, które dziś wam zaproponuję, to idealna okazja, by w świąteczne przygotowania zaangażować całą rodzinę. Sprawdziło się to w przypadku moich dzieciaków, a nawet męża, który pod tym względem zdecydowanie nie jest typowy Włochem i raczej stroni od gotowania.

Zobacz także:  Burrata - przysmak z Włoch

Coś na ząb, czyli pyszne przystawki na Święta

Piękną świąteczną tradycją w polskich domach jest wspólne biesiadowanie w gronie ukochanych osób. Zwyczajowo decydujemy się na główne dania takie jak ryba, kapusta, pierogi czy barszcz uszkami, za którymi szczerze tęskniłam podczas pobytu poza Polską. We Włoszech nie smakowały tak samo jak podczas tradycyjnej polskiej Wigilii. W Italii odkryłam jednak przekąski, które są łatwe w przygotowaniu i pyszne, a przede wszystkim świetnie uzupełnią świąteczne polskie potrawy. W moim domu dania z mozzarellą kolorowo przyozdabiają świąteczny stół, a przecież jemy także oczami!

Jeśli w waszych domach choinka mieni się już blaskiem świątecznych lampek, na drzwiach zawisł stroik, a z głośników dobiegają melodie ulubionych kolęd, czas zaprosić najbliższych do wspólnego gotowania. W naszej polsko-włoskiej kuchni co roku jest przy tym mnóstwo zabawy! Jakie dania i przystawki możemy przygotować nawet z najmłodszymi?

Zacznijmy od świątecznej sałatki caprese, która jest wyjątkowo zdrowa i wpisuje się w świąteczne barwy (co dla estetów, w tym dla mnie, jest równie ważne jak wyśmienity smak).

Sałatka caprese z pesto bazyliowym – czego oprócz świątecznej atmosfery potrzebujesz do jej przygotowania?

  • 1 kula mozzarelli w zalewie (tu polecam polskiego producenta Latteo  OSM Grodzisk Mazowiecki)
  • 2 pomidory
  • 2 garści świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól morska

Do przygotowania sałatki należy pokroić w plastry ser i pomidory i ułożyć je na przemian na talerzu. My tę przekąskę co roku przygotowujemy w Wigilię około południa. To świetny sposób na zaangażowanie dzieciaków, które myślą już głównie o zbliżającej się wizycie Świętego Mikołaja. To także dobry moment, by niepostrzeżenie przenieść pod choinkę ukryte w całym mieszkaniu prezenty. Wróćmy jednak do przepisu – bazylię blendujemy z oliwą z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polewamy plastry pesto bazyliowym i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przekąskę można udekorować listkami bazylii – ja staram się ułożyć listki w kształt gwiazdy betlejemskiej zwiastującej najpiękniejsze w roku Święta! A przed rokiem mój pięcioletni wówczas Jasio ułożył z nich piękną choinkę.

Koreczki z grillowanymi warzywami i mozzarellą

  • 1 cukinia
  • 1 paczka mini kuleczek mozzarelli Latteo  OSM Grodzisk Mazowiecki
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki pesto z natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • kilka orzechów (laskowe, piniowe lub nerkowce)
  • łyżeczka soku z cytryny

Cukinię ze skórką dokładnie myjemy i obcinamy końce. Kroimy wzdłuż na cienkie plastry – to zadanie dla dzieciaków uczące cierpliwości i precyzji. Następnie smażymy ją na patelni grillowej (używałam również grilla elektrycznego i piekarnika – efekt zawsze jest super). Orzechy lekko prażymy na suchej patelni. Liście natki pietruszki blendujemy z czosnkiem, orzechami, oliwą oraz cytryną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Plastry cukinii smarujemy pesto, nakładamy na nie kulkę mozzarelli i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Na wykałaczkę nadziewamy zawiniętą cukinię i pomidorki. Układanie koreczków może okazać się świetną zabawą dla małych pomocników! W moim domu to działa J

Roladki z mozzarellą i łososiem

Sos do roladek

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Moja rodzinka nie wyobraża sobie Świąt bez ryb, dlatego do karpia co roku dodajemy również naszą ulubioną przekąskę z łososiem. To bardzo prosty i pyszny przepis. Podgrzewamy mleko i wkładamy do niego kulę mozzarelli na 10 minut. Wyjmujemy ser, odciskamy z nadmiaru mleka i rozwałkowujemy na placek (ok. pół centymetra). Układamy na nim plastry łososia i zawijamy w roladkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na półmisku rozkładamy sałatę, roladki i dopiero polewamy sosem.

Tradycyjne dania świąteczne w nowej odsłonie

Jak już wspomniałam, moim zdaniem ciepłe rodzinne święta nie mogą odbyć się bez tradycyjnych smaków karpia, barszczu i pierogów! Z drugiej strony niektóre z naszych ukochanych dań podajemy w nieco zmodyfikowanej odsłonie. Święta to prawdziwe pole do popisu – szczególnie dla osób, które kochają gotować i eksperymentować w kuchni. Pamiętajcie też, że niewiele czynności tak bardzo łączy rodzinę jak wspólne gotowanie!

Kluczem do wyjątkowego smaku będzie oczywiście moja ukochana mozzarella. Mamy do wyboru kilka możliwości: mozzarellę naturalną, w zalewie, w wersji mini, wzbogaconą o kwasy omega-3 oraz wędzoną – ta ostatnia doda potrawom charakterystycznego posmaku, któremu nikt się nie oprze! Warto przy tym postawić na produkty wysokiej jakości, ponieważ to one będą decydować o finalnym smaku dań. Przyznam szczerze, że w życiu tylko raz jadłam mozzarellę, która skradła moje serce. Poczęstowano mnie nią w małej miejscowości u stóp Wezuwiusza, gdy zwiedzaliśmy zimą południowe Włochy. Poczułam wówczas, że ten ulubiony ser rzeczywiście pochodzi z Kampanii i tam znają się na jego przygotowaniu najlepiej. Po powrocie do Polski szukałam podobnego w smaku i z pełnym przekonaniem mogę polecić naszego polskiego producenta Latteo  OSM Grodzisk Mazowiecki. Czytałam, że w grodziskiej fabryce ten świetny ser powstaje już od 25 lat, na nowoczesnej linii produkcyjnej przywiezionej prosto z Włoch. Jakie dania możemy i w naszym kraju podać w wersji równie smacznej jak oryginalna?

Pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami, czyli polski specjał we włoskim stylu

Ciasto na pierogi (20 sztuk)

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g gorącej wody
  • 20 g masła
  • szczypta soli

Farsz

Sos pomidorowy

  • 2 puszki pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej rzepakowy
  • sól

Na początku trzeba wyrobić ciasto pierogowe: przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i powoli dolewamy je do mąki, cały czas mieszając. Po połączeniu składników wykładamy je na stolnicę posypaną mąką. Zagniatamy ok. 5–6 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Odkładamy je na 15 minut (nakryte wilgotną ściereczką).

Następny krok to przygotowanie farszu. Ścieramy mozzarellę na tarce z dużymi oczkami, kroimy suszone pomidory i mieszamy wszystko z serkiem mascarpone. Przygotowujemy sos pomidorowy: siekamy cebulę i szklimy ją na patelni, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i dusimy przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Ciasto chwilę ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3 mm i kroimy na kwadraty o boku 6 cm. Na środek ciasta wykładamy łyżkę farszu i zwijamy pierogi, dociskając brzegi. To dla mnie doskonała okazja, by we wspólne przygotowania do Świąt zaangażować moje pociechy, bo ich drobne dłonie lepią pierogi z największą precyzją. Ciekawe, jak będziemy sobie radzić, gdy dzieciaki dorosną J Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą wodę z solą i gotujemy 2 minuty – do wypłynięcia.

Zapiekana ryba ze szpinakiem i mozzarellą (5–6 porcji)

  • 1 kg szpinaku (mrożony lub świeży)
  • 250 g sera mozzarella Latteo  OSM Grodzisk Mazowiecki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 kg filetów białej ryby (dorsz, sola, morszczuk, mintaj)
  • sól i pieprz mielony
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 2 jajka

Wspominałam już, że moja rodzina uwielbia ryby, a ja mozzarellę? J Czas na kolejne połączenie! Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wkładamy szpinak. Siekamy czosnek i dodajemy do szpinaku. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy na wolnym ogniu. Przyprawiamy. Filety rybne opłukujemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do naczynia żaroodpornego (jeżeli filety są mrożone, należy oczywiście najpierw je rozmrozić). Do miski wbijamy jajko, wlewamy śmietanę, doprawiamy, a następnie łączymy z ostudzonym szpinakiem. Na filety rybne wykładamy szpinak. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut na funkcji góra-dół. Po tym czasie posypujemy danie mozzarellą startą na grubych oczkach i zapiekamy jeszcze przez około 5 minut do zarumienienia.

Sałatka z grillowanymi warzywami i wędzoną mozzarellą

  • 1 mozzarella wędzona Latteo  OSM Grodzisk Mazowiecki
  • sałata lodowa lub mix sałat
  • bakłażan, cukinia, papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

A teraz lekki przepis, który w moim domu sprawdza się doskonale jako element lżejszej świątecznej kolacji. Dodam jeszcze, że zakochała się w nim moja mama, raczej kuchenna tradycjonalistka. Sałatę szatkujemy i przekładamy do miski. Warzywa grillujemy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub w piekarniku. Wędzoną mozzarellę kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Ocet winny lub sok z cytryny, oliwę, musztardę i przyprawy mieszamy, a następnie polewamy sałatkę.

Gdy wszystkie potrawy będą już gotowe, czas na najważniejszy element – pierwszą gwiazdkę i spodziewanych gości. Bez nich, składania sobie szczerych życzeń, wspólnego wpatrywania się w choinkę i radosnego kolędowania nawet najsmaczniejsze potrawy okażą się tylko nieznaczącym dodatkiem!