Mini pączuszki

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Przepis na bardzo mięciutkie i puszyste mini pączki bez nadzienia :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 żółtka
    1 szklanka mleka
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1/3 paczki drożdży
    szczypta soli
    cukier puder
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Pączki

Mini pączuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier i sól rozpuścić w szklance ciepłego mleka. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać powoli rozpuszczone drożdże. Zagęścić je mąką z miski i całość odstawić na 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka i całość wymieszać energicznie na gładką masę. Ciasto nie może być zbyt gęste- musi samo odchodzić od łyżki. Do garnka wlać olej (taką ilość aby pączki mogły się zanurzyć) i rozgrzać go.
  • 3. Na łyżkę nabierać porcje ciasta i wkładać je na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po wyjęciu odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać od razu po usmażeniu, posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować