Mini pączuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier i sól rozpuścić w szklance ciepłego mleka. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać powoli rozpuszczone drożdże. Zagęścić je mąką z miski i całość odstawić na 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka i całość wymieszać energicznie na gładką masę. Ciasto nie może być zbyt gęste- musi samo odchodzić od łyżki. Do garnka wlać olej (taką ilość aby pączki mogły się zanurzyć) i rozgrzać go.
3.Na łyżkę nabierać porcje ciasta i wkładać je na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po wyjęciu odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać od razu po usmażeniu, posypane cukrem pudrem.
Komentarze