Szybkie gryczane pączuszki

4.5 (195 ocen)

Słodkości dla uczulonych na gluten (i nie tylko).

Składniki:

  • 250g maki gryczanej
    100g twarogu mielonego
    100g śmietany 18%
    60g cukru trzcinowego nierafinowanego
    jajko, 1 sztuka
    1/2 łyżeczki sody

    dodatkowo:
    olej rzepakowy do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Szybkie gryczane pączuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę, sodę i cukier mieszamy razem. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto.
    Powstałe ciasto nie może być zbyt luźne, aby można było z niego formować kulki.
    Do garnka nalewamy tyle oleju, aby ciastka mogły swobodnie pływać. Podgrzewamy. Gdy olej będzie goracy, zwilżonymi dłońmi formujemy paczki. Wrzucamy do oleju i smażymy na złoty kolor z każdej strony.
    Usmażone paczusie wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsaczyć nadmiar tłuszczu.
    Gdy ciastka wystygna, posypujemy je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować