Mini pączki

4.5 (159 ocen)

Mini pączki w sam raz na jeden kęs:)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    250 ml letniego mleka
    25g świeżych drożdży
    100g cukru
    3 żółtka
    70 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Mini pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, dodać drożdże, łyżkę cukru i wymieszać aż
    drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać tyle mąki, żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut)
  • 2. Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru, żółtka i na końcu rozpuszczone letnie masło. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcia (do czasu aż podwoi objętość).
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować (dość grubo), wycinać kieliszkiem pączki ( ok. 5 cm) i zostawić je do wyrośnięcia na ok. 20 minut.Smażyć w głębokim tłuszczu. Ostudzić i polać lukrem lub posypać pudrem.

Porady

Z przepisu wychodzi ok. 100 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować