przepis powstał, gdy musiałam wykorzystać to, co zostało w lodówce, a teraz jest to awaryjny przepis na szybki obiad
60 min
Składniki:
makaron świderki
150-200 ml śmietany (ja użyłam 18%)
mała cukinia
pomidory w puszce (krojone)
pomidorki koktajlowe / w sezonie można użyć zwykłych
serek topiony
duża cebula
kilka ząbków czosnku
pieprz
sól
oregano
cukier
papryka słodka
papryka ostra
olej
opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendra
Makaron w kremowym pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente wg przepisu.
2.Cebulę pokroić w pióra, czosnek w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać czosnek. Podlać delikatnie wodą i dusić na małym ogniu do momentu aż cebula będzie bardzo miękka.
3.W między czasie pokroić cukinię w półplasterki lub ćwiartki plastrów. Podsmażyć na drugiej patelni. Dodać do cebuli.
4.Pomidory koktajlowe pokroić na pół. Jeśli używamy zwykłych: obrać ze skórki, pokroić na ósemki. Dodać do cebuli i cukinii
5.Pomidory w puszce podsmażyć - posolić, popieprzyć i dodać odrobinę cukru. Dodać do pozostałych warzyw.
6.Dusić przez ok. 20min. Dodać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia.
7.Dodać pokrojony w kostkę serek topiony. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dusić do momentu roztopienia się serków.
Pod koniec dodać oregano.
8.Całość wymieszać z makaronem.
Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.
Porady
Do makaronu nie dodaję oleju ani nie przelewam zimną wodą. Dzięki temu sos ładnie oblepia makaron
Komentarze