Makaron w kremowym pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis powstał, gdy musiałam wykorzystać to, co zostało w lodówce, a teraz jest to awaryjny przepis na szybki obiad

  • 60 min

Składniki:

  • makaron świderki
    150-200 ml śmietany (ja użyłam 18%)
    mała cukinia
    pomidory w puszce (krojone)
    pomidorki koktajlowe / w sezonie można użyć zwykłych
    serek topiony
    duża cebula
    kilka ząbków czosnku
    pieprz
    sól
    oregano
    cukier
    papryka słodka
    papryka ostra
    olej
    opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w kremowym pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente wg przepisu.
  • 2. Cebulę pokroić w pióra, czosnek w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać czosnek. Podlać delikatnie wodą i dusić na małym ogniu do momentu aż cebula będzie bardzo miękka.
  • 3. W między czasie pokroić cukinię w półplasterki lub ćwiartki plastrów. Podsmażyć na drugiej patelni. Dodać do cebuli.
  • 4. Pomidory koktajlowe pokroić na pół. Jeśli używamy zwykłych: obrać ze skórki, pokroić na ósemki. Dodać do cebuli i cukinii
  • 5. Pomidory w puszce podsmażyć - posolić, popieprzyć i dodać odrobinę cukru. Dodać do pozostałych warzyw.
  • 6. Dusić przez ok. 20min. Dodać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia.
  • 7. Dodać pokrojony w kostkę serek topiony. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dusić do momentu roztopienia się serków.
    Pod koniec dodać oregano.
  • 8. Całość wymieszać z makaronem.
    Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.

Porady

Do makaronu nie dodaję oleju ani nie przelewam zimną wodą. Dzięki temu sos ładnie oblepia makaron

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować