Taki łosoś wygląda bardzo wystawnie, ale tak naprawdę nie wymaga wiele wysiłku. Marynata z miodu i ostrej musztardy wydobywa z ryby to, co najlepsze...
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
RYBA:
- Filet z łososia (każdy z filetów po 180-200 g): 2 sztuki
- ciasto filo: 50 gramów
- miód lipowy: 2 łyżeczki
- musztarda Dijon: 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- Sól, świeżo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
SAłATKA:
- roszponka: 1 szklanka
- truskawki: 5 sztuk
- kiełki lucerny: 1 łyżka
- krem balsamiczny: 1 łyżka
- miód: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
Łosoś zapiekany pod confetti z ciasta filo i sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mrożonego rulonu ciasta filo odciąć potrzebny kawałek i zostawić na 1-2 godz w temp. pokojowej.
2.Kawałki łososia natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z miodem i posmarować powstałą glazurą wierzch filetów. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
3.Z ciasta usunąć ochronny papier i pociąć ciasto na wąskie kawałki, lub porwać palcami. Posypać filety grubą warstwą posypki. Zapiekać na nasmarowanej oliwą blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową przez 20 minut.
4.Powierzchnię talerza skropić kremem balsamicznym, umieścić na nim upieczoną rybę. Podawać z sałatką z roszponki, truskawek i kiełków, skropioną dressingiem z miodu, oliwy i cytryny.
* Danie można udekorować rozmarynem i plastrami suszonej pomarańczy.
Komentarze