Łosoś zapiekany pod confetti z ciasta filo i sałatka

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Taki łosoś wygląda bardzo wystawnie, ale tak naprawdę nie wymaga wiele wysiłku. Marynata z miodu i ostrej musztardy wydobywa z ryby to, co najlepsze...

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • RYBA:
    - Filet z łososia (każdy z filetów po 180-200 g): 2 sztuki
    - ciasto filo: 50 gramów
    - miód lipowy: 2 łyżeczki
    - musztarda Dijon: 2 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - Sól, świeżo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
    SAłATKA:
    - roszponka: 1 szklanka
    - truskawki: 5 sztuk
    - kiełki lucerny: 1 łyżka
    - krem balsamiczny: 1 łyżka
    - miód: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Filet z łososia

Łosoś zapiekany pod confetti z ciasta filo i sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mrożonego rulonu ciasta filo odciąć potrzebny kawałek i zostawić na 1-2 godz w temp. pokojowej.
  • Łosoś pod confetti z ciasta filo 2. Kawałki łososia natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z miodem i posmarować powstałą glazurą wierzch filetów. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Łosoś pod confetti z ciasta filo 3. Z ciasta usunąć ochronny papier i pociąć ciasto na wąskie kawałki, lub porwać palcami. Posypać filety grubą warstwą posypki. Zapiekać na nasmarowanej oliwą blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową przez 20 minut.
  • 4. Powierzchnię talerza skropić kremem balsamicznym, umieścić na nim upieczoną rybę. Podawać z sałatką z roszponki, truskawek i kiełków, skropioną dressingiem z miodu, oliwy i cytryny.
    * Danie można udekorować rozmarynem i plastrami suszonej pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować