Łosoś zapiekany pod pistacjami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dziki łosoś zapieczony pod chrupiącą skorupą z pistacji i parmezanu.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 porcje łososia (każda ok. 130 g)
    1/2 cytryny, sok
    sól, pieprz

    Skorupka:
    70 g pistacji
    1 łyżka uprażonego sezamu
    2 łyżki startego parmezanu
    2 łyżki mielonych migdałów
    1 łyżka masła
    1-2 łyżki oleju smakowego, np. Kujawski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łosoś zapiekany pod pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy.
  • 2. Pistacje siekamy, można w blenderze, ale nie za długo, bo to nie ma myć mąka. W miseczce mieszamy pistacje, sezam, migdały, wlewamy olej i dodajemy miękkie masło. Całość wyrabiamy rękoma, powstanie coś jak kruszonka.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (termoobieg). Formę żaroodporną smarujemy cienko masłem, kładziemy łososia a na niego wykładamy kruszonkę. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Parmezan Pistacje Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować