Prosty i lekki obiad na gorący dzień, można zjeść na zimno, smakuje prawie jak deser, dzieciaki uwielbiają :)
40 min
Dla 5 osób
Składniki:
na pierogi leniwe:
1/2 kg ziemniaków
200 g twarogu
1 małe jajko
2-3 łyżki mąki pszennej (ciasto nie powinno być za luźne)
500 g borówek lub jagód+ 2 łyżki cukru
Leniwe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub jeżeli nie mamy to przepyścić przez ręczną praskę, dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Formować kluski identyczne jak kopytka, wrzucać na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia i 1 minutę dłużej, odcedzić wrzucając do miski z zimną wodą.
Borówki zblendować z cukrem, polać tym kluski bezpośrednio na talerzu.
Komentarze