łatwe ciasto z grysikiem i marmoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Szybkie, łatwe do przygotowania,tanie i zrobimy je ze składników,które raczej zawsze mamy w domu.Kolejne z "babcinych" ciast do popołudniowej herbatki.Czuć w nim delikatną nutkę cytryny,która dobrze komponuje się ze słodyczą marmolady.Ma dość zwartą konsystencję, dlatego można śmiało zabrać w podróż

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • *tortownica 21 cm
    Składniki:
    5 jajek
    150 g cukru
    230 g mąki pszennej
    100 g kaszy manny
    180 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka soku z cytryny
    skórka otarta z cytryny
    kieliszek rumu (około 5 łyżek)
    szczypta soli
    4 duże łyżki twardej marmolady
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Łatwe ciasto z grysikiem i marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z grysikiem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej dodawać po jednym jajku na zmianę z mieszanką mączną. Na końcu dodać sól, skórkę i sok z cytryny oraz rum. Dokładnie ale krótko zmiksować. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem, piec w 180*C około godziny. Pod koniec pieczenia w ciasto wbić patyczek do szaszłyka- jeśli po wyjęciu będzie czysty to znaczy, że ciasto jest upieczone. Wystudzić na kratce. Następnie przeciąć na dwa blaty i przełożyć marmoladą. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować