Ciasto Czeskie z grysikiem

  • wyświetlono: 16210 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Już w trakcie przygotowywania ciasta zdałam sobie sprawę, że jest ono niezmiernie tanie.

emalitowska

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka sody
1 łyżka Margaryny Palmy z Murzynkiem
3 łyżki miodu
3 – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Masa:

9 łyżek grysiku
1 litr mleka tłustego
1 szklanka cukru
250 g Margaryny Palmy z Murzynkiem

6 łyżek powideł śliwkowych

Polewa:

8 łyżeczek kakao
10 łyżeczek cukru pudru
120 g Margaryny Palmy z Murzynkiem
2 łyżki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Czeskie z grysikiem

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy dość dokładnie. Ciasto powinno utworzyć zwartą kulę (ponieważ mąki i śmietany bywają różne, może się okazać że trzeba będzie dodać któregoś z tych składników więcej niż podaję w proporcjach aby ciasto było zwarte). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
    W tym czasie wsypujemy grysik na zimne mleko i doprowadzamy do wrzenia praktycznie cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia po ok. minucie od chwili zagotowania się. Grysik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (ja wystawiłam go na balkon). Zimny grysik będzie bardzo gęsty. Grysik ucieramy z miękką margaryną i cukrem. Masa gotowa :)
    Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy obtoczonym w mące wałkiem na obficie podsypanym mąką blacie i umieszczamy w blaszce (nie wysmarowanej tłuszczem!!!) podsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia (ok. kilkunastu minut). Placek wyjmujemy z blachy (jeśli dobrze podsypaliśmy mąką, wyjdzie bez problemu) i czynności powtarzamy z pozostałymi dwoma porcjami ciasta. Ostatni upieczony placek pozostawiamy w blaszce i kiedy jest już zimny rozsmarowujemy na nim 3 łyżki powideł (ja do tego używam pędzla) i nakładamy połowę masy grysikowej. Przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy trzecim plackiem i umieszczamy na nim polewę przygotowaną przez połączenie wszystkich składników w kąpieli wodnej. Posypujemy cukierkami i wkładamy do lodówki.

Porady

Ciasto najlepsze jest po dwóch dniach, a co więcej nie zalecam trzymania go w lodówce ponieważ od zimna twardnieje. Ja wkładałam je tylko na noc, a cały dzień trzymałam je w kuchni. Po dwóch dniach jest mięciutkie i rozpływa się w ustach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiataciasto_miodownik

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Julka10

Ciasto czeskie

Ciasto jest pyszne i nie wymaga...

image-2ayxhkj

Dodane przez: sanderka121212

czeskie ciasto /grysikowe

Kruche ciasto przekładane masą...

Ciasto czeskie

Dodane przez: Patrycja33

Miodowo-budyniowe ciasto czeskie

Miodowe blaty przełożone kremem...

Czeskie z truskawkową frużeliną

Dodane przez: anjaa

Czeskie z truskawkową frużeliną

Czy to miodownik? hm... chyba nie...

Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem

Dodane przez: JustKuchcik

Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią...

Ciasto w konsystencji przypomina...

Piernik na syropie z jogurtowym grysikiem z rodzynkami

Dodane przez: JustKuchcik

Piernik na syropie z jogurtowym grysikiem...

Piernik bez miodu, za to przygotowany...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.