KURCZAK ZE SZPINAKIEM POD BESZAMELEM

4.47 (202 ocen)

  • 60 min

KURCZAK ZE SZPINAKIEM POD BESZAMELEM

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki

    makaron tagliatelle 500 g
    szpinak mrożony 300 g
    filet z kurczaka około 600 g
    czosnek 2-3 ząbki
    oliwa do smażenia
    przyprawy sól, pieprz

    Sos beszamelowy

    mleko 2 szklanki
    masło 83 % tł. 1/4 kostki
    mąka pszenna 2 łyżki
    biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak ze szpinakiem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Filet z kurczaka wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki paski lub kostkę. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie, w połowie smażenia dodać mrożony szpinak i od tego momentu dusić pod przykryciem, w między czasie doprawić do smaku, mieszać co jakiś czas. Czosnek obrać z łupiny przecisnąć przez praskę, dodać 5 minut przed końcem smażenia moc palnika zredukować na małą moc.
    Przygotować sos beszamel
    Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu.
    Wszystkie składniki połączyć ze sobą, można zapiec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 °C.

    Przygotowanie:

    Masło roztopić na małej mocy palnika dodać mąkę, wymieszać do uzyskania jasnej zasmażki ( mąka nie powinna zmienić koloru). Do zasmażki wlać mleko, cały czas mieszać doprowadzić do zgęstnienia. Sos doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować