Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami

4.5 (151 ocen)

Pyszne połączenie mięsa z owocami

Składniki:

  • Kurczak (ok. 1,5 kg)
    1 średniej wielkości gruszka
    100g suszonej żurawiny
    1 pomarańcza
    1 jajko
    100g bułki tartej
    50g mielonych orzechów laskowych
    Sól
    Pieprz
    Zioła prowansalskie
    Słodka papryka w proszku
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kurczaka po dokładnym umyciu odcinamy nadmiar tłuszczu.
    Gruszkę po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego, kroimy w kostkę.
    Z wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce i wyciskamy sok.
  • 2. W misce mieszamy pokrojoną gruszkę z żurawiną, sokiem i skórką pomarańczową, roztrzepanym jajkiem, bułką tartą i mielonymi orzechami. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Tak przyrządzonym nadzieniem wypełniamy osuszonego kurczaka.
  • 3. Mieszamy łyżkę słodkiej papryki z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowaną mieszanką bardzo dokładnie nacieramy kurczaka.
    Następnie wkładamy go do naczynia żaroodpornego, wlewamy ¼ szklanki wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
    pieczemy przez 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Kurczak Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować