Kruche babeczki z truskawkami i mascarpone

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

kruche babeczki, z budyniem kokosowym, serkiem mascarpone, truskawkami i bitą śmietaną

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • KRUCHE CIASTO:
    ok 500g mąki + do podsypania
    2 jajka
    2/3 kostki margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    0,5 szklanki cukru

    BUDYŃ KOKOSOWY:
    1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
    2,5 łyżki kakao
    1/3 margaryny
    450ml mleka
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki wiórek kokosowych

    MASA MASCARPONE 1:
    250g serka mascarpone
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    0,2 kg truskawek

    MASA MASCARPONE 2:
    250g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    0,2 kg truskawek

    BITA ŚMIETANA:
    330g śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru

    DEKORACJA:
    0,1kg truskawek
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Kruche babeczki z truskawkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki2 1. KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki, jajka, proszek i cukry dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto. Foremki do babeczek natłuszczamy - ja użyłam odrobiny oleju. Ciasto wałkujemy na średniej grubości, szklanką wycinamy koła, wkładamy w "otwory" na blasze. Palcami dociskamy dookoła i przygniatamy dno. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180stopni. (U mnie 2x 12 babeczek w formie do mufinek i 2x 6 babeczek w foremkach metalowych).
  • babeczki3 2. BUDYŃ KOKOSOWY: Margarynę roztapiamy na ogniu, dodajemy wiórka, kakao i cukier - mieszamy do rozpuszczenia. Budyń przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, ale z użyciem 450ml mleka! Gotowy dodajemy do roztopionej margaryny, mieszamy, i odstawiamy do ostygnięcia.
  • masa1 3. MASA MASCARPONE 1: Żółtka z pudrem ucieramy nad "ogniem" na gładką, gęstą masę. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Truskawki kroimy w średniej wielkości kawałki. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy chwilę w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do masy razem z truskawkami - mieszamy.
  • babeczki4 4. MASA MASCARPONE 2: Serek miksujemy z pudrem, truskawki kroimy w średniej wielkości kawałki. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy chwilę w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do masy razem z truskawkami - mieszamy. Obie masy serowe wkładamy do lodówki na około pół godziny.
    BITA ŚMIETANA: Śmietankę miksujemy na wysokich obrotach na bardzo gęstą. Dodajemy puder i znów miksujemy.
  • 5. WYKONANIE: Na gotowe kruche babeczki nakładamy po czubatej łyżeczce masy budyniowej. Następnie na połowę - masę z mascarpone, a na drugą - masę z mascarpone i żółtkami. Bitą śmietanę wyciskamy rękawem cukierniczym - dookoła (w środku ma zostać trochę miejsca).
    Truskawki kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy je na śmietanowej górze. Wszystko posypujemy czekoladą. Babeczki wkładamy do lodówki.

Porady

Moje uwagi: bardziej smakowała mi masa mascarpone z żółtkami - dlatego fanom tej właśnie masy, proponuję tylko wersję z tym kremem - z podwójnej porcji!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować