Królik pieczony z warzywami i kurkami

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Tym razem przygotowałam królika pieczonego w towarzystwie warzyw i…świeżych kurek, które nadały potrawie leśnego zapachu :)

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1 cały królik
    2 szklanki maślanki
    kilka łyżek oliwy
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    tymianek
    sól, pieprz
    kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4-5 małych cebulek dymek lub 2 duże cebule
    ok. 15 cm selera naciowego
    kilka gałązek natki pietruszki
    150 g kurek
    1-2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik pieczony z warzywami i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika dzielimy na części, tzn. odcinamy nogi, a korpus kroimy na mniejsze części. Zalewamy maślanką i odstawiamy na całą noc do lodówki.
  • 2. Królika płuczemy z maślanki, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie obsmażamy królika po 1-2 minuty z każdej strony.
  • Królik pieczony z warzywami i kurkami 3. W naczyniu żaroodpornym układamy ziele angielskie, pieprz czary ziarnisty, liście laurowe, umyte i pokrojone warzywa wraz z częściami królika. Kurki chwilę podsmażamy na maśle. Wykładamy je na wierzch potrawy. Całość podlewamy 1 szklanką wody, oprószamy solą i pieczemy ok. 60 minut w 180 st. pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywę z naczynia i podpiekamy jeszcze ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować