Kostka speculoos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piernik:
Wszystkie składniki sypkie wymieszać,przesiać,odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodawać na przemian mieszankę z mąką i śmietanę(na 3 razy) mieszajac tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać marmoladę,krótko zmiksować.
Ciasto wyłożyć na blaszkę 21x32cm,wyłożoną papierem. Piec 25-30 min.w temp.170°C.
Wystudzić,przeciąć wzdłuż na 2 blaty.
2.Krem:
Żelatynę namoczyć w mleku. Czekoladę posiekać.100m kremówki zagrzać do punktu wrzenia,dodać napęczniałą żelatynę,wymieszać. Zalać śmietanką czekoladę,wymieszać na gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
150g ciastek rozdrobnić malakserem na piasek.50g ciastek pokruszyć na kawałki.
700 ml zimnej kremówki ubić na sztywno. Dodać czekoladę,ciastka i delikatnie wymieszać,żeby piana nie siadła.
3.Pierwszy blat piernika umieścić w blaszce lub rancie,posmarować powidłem. Wyłożyć 2/3 kremu,przykryć drugim blatem ciasta,wyłożyć resztę kremu,wyrównać. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
Dodatkowe ciasteczka zmielić na piasek,posypać po wierzchu ciasta.
Komentarze