Musowy torcik Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Aromatyczne ciasto o delikatnej konsystencji.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    3 białka z jajek,
    2 żółtka,
    50 g drobnego cukru,
    50g mąki pszennej,
    10g kakao,
    30ml mleka,
    15ml oleju;

    Mus amaretto:
    300g serka mascarpone,
    20g drobnego cukru,
    1 łyżka amaretto,
    3 żółtka,
    2 białka z jajek,
    45g drobnego cukru,
    150 ml śmietanki 30%,
    1 łyżeczka żelatyny namoczona w łyżce zimnej wody;

    Nakropka:
    50-70 ml kawy,lekko posłodzonej.
    Dodatkowo: kakao do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Musowy torcik tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie jajka wyparzamy we wrzątku!!

    Ciasto:
    Mąkę i kakao przesiać,odłożyć.
    Białka jajek ubić na sztywno,pod koniec dodając stopniowo po łyżce cukru. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku miksując. Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao,delikatnie wymieszać szpatułką.
    Olej i mleko wymieszać w osobnej miseczce. Dodać dwie łyżki ciasta kakaowego,dobrze wymieszać. Mieszankę przelać do reszty ciasta,delikatnie wymieszać. Przelać do formy o średnicy 18cm,piec w temperaturze 170°C przez 25-30minut lub do suchego patyczka.
    Wystudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić w poprzek na dwa blaty. Z jednego z nich wykroić koło o średnicy 15cm.
    Większy blat włożyć do tortownicy(boki trzeba podwyższyć papierem do pieczenia lub sztywną folią),nasączyć kawą.
  • 2. Mus amaretto:
    Serek, cukier i likier amaretto przełożyć do miski,dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i wymieszać.
    Białka ubić na sztywno z cukrem,delikatnie wymieszać do serka z żółtkami.
    Śmietankę ubić na sztywno. Żelatynę lekko podgrzać,rozpuścić. Przestudzić,uważając ,zeby nie stężała.
    Płynną żelatynę wlać do masy z żółtkami,dokładnie rozmieszać. Szybko dodać ubitą kremówkę,delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  • 3. Połowę masy wylać na nasączony spód,wyrównać. Na środek położyć mniejszy krążek ciasta,nasączyć kawą. Wyłożyć resztę masy,wyrównać i włożyć do lodówki na 5 godzin lub na noc.
    Gotowe ciasto uwolnić z tortownicy i posypać przez sitko kakao.

Porady

Zamiast amaretto można użyć ekstraktu migdałowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować