Musowy torcik tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie jajka wyparzamy we wrzątku!!
Ciasto:
Mąkę i kakao przesiać,odłożyć.
Białka jajek ubić na sztywno,pod koniec dodając stopniowo po łyżce cukru. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku miksując. Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao,delikatnie wymieszać szpatułką.
Olej i mleko wymieszać w osobnej miseczce. Dodać dwie łyżki ciasta kakaowego,dobrze wymieszać. Mieszankę przelać do reszty ciasta,delikatnie wymieszać. Przelać do formy o średnicy 18cm,piec w temperaturze 170°C przez 25-30minut lub do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić w poprzek na dwa blaty. Z jednego z nich wykroić koło o średnicy 15cm.
Większy blat włożyć do tortownicy(boki trzeba podwyższyć papierem do pieczenia lub sztywną folią),nasączyć kawą.
2.Mus amaretto:
Serek, cukier i likier amaretto przełożyć do miski,dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i wymieszać.
Białka ubić na sztywno z cukrem,delikatnie wymieszać do serka z żółtkami.
Śmietankę ubić na sztywno. Żelatynę lekko podgrzać,rozpuścić. Przestudzić,uważając ,zeby nie stężała.
Płynną żelatynę wlać do masy z żółtkami,dokładnie rozmieszać. Szybko dodać ubitą kremówkę,delikatnie ale dokładnie wymieszać.
3.Połowę masy wylać na nasączony spód,wyrównać. Na środek położyć mniejszy krążek ciasta,nasączyć kawą. Wyłożyć resztę masy,wyrównać i włożyć do lodówki na 5 godzin lub na noc.
Gotowe ciasto uwolnić z tortownicy i posypać przez sitko kakao.
Porady
Zamiast amaretto można użyć ekstraktu migdałowego.
Komentarze