Musowy torcik Tiramisu

  • wyświetlono: 458 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Aromatyczne ciasto o delikatnej konsystencji.

  • 18 porcje
  • 70min

Składniki

Ciasto kakaowe:
3 białka z jajek,
2 żółtka,
50 g drobnego cukru,
50g mąki pszennej,
10g kakao,
30ml mleka,
15ml oleju;

Mus amaretto:
300g serka mascarpone,
20g drobnego cukru,
1 łyżka amaretto,
3 żółtka,
2 białka z jajek,
45g drobnego cukru,
150 ml śmietanki 30%,
1 łyżeczka żelatyny namoczona w łyżce zimnej wody;

Nakropka:
50-70 ml kawy,lekko posłodzonej.
Dodatkowo: kakao do posypania ciasta.

Sposób przygotowania przepisu:

Musowy torcik Tiramisu

  • 1. Wszystkie jajka wyparzamy we wrzątku!!

    Ciasto:
    Mąkę i kakao przesiać,odłożyć.
    Białka jajek ubić na sztywno,pod koniec dodając stopniowo po łyżce cukru. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku miksując. Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao,delikatnie wymieszać szpatułką.
    Olej i mleko wymieszać w osobnej miseczce. Dodać dwie łyżki ciasta kakaowego,dobrze wymieszać. Mieszankę przelać do reszty ciasta,delikatnie wymieszać. Przelać do formy o średnicy 18cm,piec w temperaturze 170°C przez 25-30minut lub do suchego patyczka.
    Wystudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić w poprzek na dwa blaty. Z jednego z nich wykroić koło o średnicy 15cm.
    Większy blat włożyć do tortownicy(boki trzeba podwyższyć papierem do pieczenia lub sztywną folią),nasączyć kawą.
  • 2. Mus amaretto:
    Serek, cukier i likier amaretto przełożyć do miski,dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i wymieszać.
    Białka ubić na sztywno z cukrem,delikatnie wymieszać do serka z żółtkami.
    Śmietankę ubić na sztywno. Żelatynę lekko podgrzać,rozpuścić. Przestudzić,uważając ,zeby nie stężała.
    Płynną żelatynę wlać do masy z żółtkami,dokładnie rozmieszać. Szybko dodać ubitą kremówkę,delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  • 3. Połowę masy wylać na nasączony spód,wyrównać. Na środek położyć mniejszy krążek ciasta,nasączyć kawą. Wyłożyć resztę masy,wyrównać i włożyć do lodówki na 5 godzin lub na noc.
    Gotowe ciasto uwolnić z tortownicy i posypać przez sitko kakao.

Porady

Zamiast amaretto można użyć ekstraktu migdałowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

amarettomascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: klaudia1984

Sernik tiramisu

Dla wielbicieli tiramisu i nie...

Tiramisu

Dodane przez: RedakcjaPP

Tiramisu

Przepis mam od babci. Ciasto jest...

Tort tiramisu bez pieczenia

Dodane przez: Krystian

Tort tiramisu bez pieczenia

Tiramisu inaczej - w formie torcika....

Oszukane tiramisu

Dodane przez: a_sad07

Oszukane tiramisu

Lekkie i puszyste ciasto z dużą...

Tiramisu orzechowe

Dodane przez: kuchenny świat

Tiramisu orzechowe

Zapraszam na tiramisu. Przygotowane...

tiramisu

Dodane przez: Patilajna

Tiramisu

Wyśmienity i łatwy!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE