Krem speculoos

4.5 (199 ocen)

  • 20 min

Ciekawy zamiennik nutelli ;) Krem kojarzący się z Bożym Narodzeniem, pierniczkami i radością ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 150g ciastek speculoos
    50g miodu
    50g cukru trzcinowego
    100ml mleka
    100g białej czekolady
    szczypta cynamonu ( można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Krem speculoos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka w piakarniku 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciastka pieczemy ok 10. minut. Wyjmujemy, przekładamy do woreczka foliowego i za pomocą wałka kuchennego, rozdrabniamy je na piasek.
  • 2. Czekoladę siekamy bardzo drobno ( lub ścieramy na tarce). Dodajemy do pokruszonych ciastek.
  • I mieszamyyy ;) 3. W rondelku z grubym dnem podgrzewamy mleko z cukrem i cynamonem. Gdy cukier się rozpuści, zalewamy masę ciasteczkową mlekiem. Mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy i masa zacznie gęstnieć.
  • Krem po przestygnięciu, gotowy do spożycia ;) 4. Krem przekładamy do słoiczka i odstawiamy do przestygnięcia. Najlepiej zostawić na noc w lodówce ;)

    Doskonale smakuje z goframi lub naleśnikami ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz do naleśników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować