Konfitura z czerwonej cebuli jest idealna do czerwonego mięsa. Można w niej udusić podsmażone mięso lub po zmiksowaniu podać jako sos np do wołowych burgerów.
50 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 słoiki 0,5 litrowe
850 gram czerwonej cebuli
sok z 1 cytryny
1 szklanka Porto
100 gram suszonej żurawiny
3 łyżki naturalnego miodu spadziowego
2 gozdziki
2 listki laurowe
4 kuleczki ziela angielskiego
2- 3 szczypty soli
2-3 szczypty cynamonu
Konfitura ( sos) z czerwonej cebuli do burgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, podsmażyć 10 minut. Następnie dodać żurawinę, miód, listki laurowe, ziele angielskie i smażyć kolejne 10 minut. Po tym czasie wlać Porto, sok z cytryny, dodać gozdziki i smażyć do zgęstnienia około 40 minut. Na koniec doprawić solą I cynamonem. Można zmiksować podręcznym blenderem. Przełożyć do słoików i zamknąć. Pasteryzować 10 minut.
Uwagi:
W tym roku nie miałam Porto, więc dodałam nalewkę z suszonej żurawiny, sprawdziła się idealnie, na końcu, gdy doprawiałam solą i cynamonem dodałam też troszeczkę startego imbiru.
Komentarze