Konfitura ( sos) z czerwonej cebuli do burgerów

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Konfitura z czerwonej cebuli jest idealna do czerwonego mięsa. Można w niej udusić podsmażone mięso lub po zmiksowaniu podać jako sos np do wołowych burgerów.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 słoiki 0,5 litrowe
    850 gram czerwonej cebuli
    sok z 1 cytryny
    1 szklanka Porto
    100 gram suszonej żurawiny
    3 łyżki naturalnego miodu spadziowego
    2 gozdziki
    2 listki laurowe
    4 kuleczki ziela angielskiego
    2- 3 szczypty soli
    2-3 szczypty cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury Wina Sosy

Konfitura ( sos) z czerwonej cebuli do burgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, podsmażyć 10 minut. Następnie dodać żurawinę, miód, listki laurowe, ziele angielskie i smażyć kolejne 10 minut. Po tym czasie wlać Porto, sok z cytryny, dodać gozdziki i smażyć do zgęstnienia około 40 minut. Na koniec doprawić solą I cynamonem. Można zmiksować podręcznym blenderem. Przełożyć do słoików i zamknąć. Pasteryzować 10 minut.
    Uwagi:
    W tym roku nie miałam Porto, więc dodałam nalewkę z suszonej żurawiny, sprawdziła się idealnie, na końcu, gdy doprawiałam solą i cynamonem dodałam też troszeczkę startego imbiru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować