Przygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mojego domowego pasztetu z kurczaka.
Składniki:
Składniki:
4 duże czerwone cebule
2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą)
100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego)
2 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka suszonego tymianku
szczypta soli i pieprzu do smaku
łyżka masła do smażenia
Konfitura z czerwonej cebuli do mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy winem i dusimy do miękkości czyli około 20 minut. Na sam koniec dodajemy cukier, dobrze mieszamy aż cukier się skrystalizuje a potem dodajemy ocet balsamiczny oraz tymianek. Całość dusimy aż płyn odparuje.
2.Doprawiamy solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny.
Do marmolady możemy dodać łyżkę borówek albo żurawiny.
Komentarze