Knedle ziemniaczane ze śliwkami

4.5 (141 ocen)

  • 45 min

Udało mi się dostać jeszcze śliwki węgierki i powstały chyba ostatnie w tym roku pyszne, miękkie knedle ze śliwkami, zapraszam :)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg ziemniaków
    1 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Sól
    Dodatkowo:
    Około 300-400 gram śliwek węgierek
    ½ szklanki cukru brązowego
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne

Knedle ziemniaczane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, osuszamy delikatnie usuwamy pestki (tak aby obydwie połowy się trzymały , do środka każdej śliwki wsypujemy odrobinę cukru brązowego i zamykamy śliwki – odstawiamy na bok.

    Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków – odstawiamy na 15 minut aby lekko przestygły.

    Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Na stolnicę wsypujemy odrobinę mąki z zagniecionego ciasta formujemy wałek, odcinamy nieduże kawałki formujemy z nich okrągłe placuszki na środku każdego kładziemy śliwkę i zlepiamy ciasto starannie.

    Tak przygotowane knedle gotujemy w wrzącej osolonej wodzie po 2-3 minuty od wypłynięcia knedli na wierzch. Knedle odsączamy na łyżce cedzakowej nakładamy porcje na talerze i serwujemy np. ze śmietaną wymieszaną c cukrem obrazowym i odrobiną cynamonu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować