Taką karkówkę przygotowuję gdy wracamy z rodzinnego grzybobrania. Wyprawa na grzyby i ich zbieranie sprawia nam wiele radości a zarazem zaostrza apetyt na to danie:)
Karkówka z świeżymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę delikatnie rozbij, natrzyj solą, pieprzem i Vegetą do smaku i podsmaż na oleju.
2.Grzyby umyj, obgotuj i rozdrobnij blenderem bądź pokrój nożem na drobno oraz dopraw do smaku.
3.Cebulę pokrój w piórka i podduś na patelni z posiekanym czosnkiem i bazylią .
Do cebuli dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
4.Przygotuj naczynie żaroodporne oraz podziel cebulę i grzyby na dwie części a następnie rozłóż składniki w następujący sposób: cebula-grzyby-karkówka-cebula-grzyby.
Przygotuj 1/2 szkl wywaru wołowego i wlej do rozłożonych składników.
5.Nagrzej piekarnik do 180 °C i piecz karkówkę przez 60min.
Po upływie 60min dodaj do sosu śmietanę i odczekaj aż całość się zagotuje.
Karkówka podana z ziemniaczkami i wiosenną sałatka doskonale się komponuje.
Życzę smacznego:)
Komentarze