Pijaczek

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Moja mama zawsze robi to ciasto na Święta.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    5 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szkl suchego maku

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    1 margaryna ,, Kasia"
    cukier do smaku

    Polewa:
    5 łyżek kakao
    5 łyżek margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżek mleka

    Dodatki:
    2 paczki herbatników np. Szkolne
    2 kieliszki wódki albo spirytusu
    wiórka kokosowe

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Herbaty

Pijaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę . Dodajemy żółtka , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.
    Masę wylewamy do formy o wymiarach 35 cm x 25 cm i pieczemy 30-45 min
    w temperaturze 180 °C.
    Wystudzony biszkopt przecinamy na pół.
  • 2. Masa budyniowa;
    Na mleku gotujemy budyń dodając do smaku cukier.
    Wystudzony budyń dodajemy do margaryny i ucieramy na gładką masę.
  • 3. Polewa:
    Wszystkie składniki wkładamy do małego garnka, delikatnie podgrzewając mieszamy tak aby składniki się połączyły. Gdy uzyskamy gładką polewę podgrzewamy do zagotowania.
  • 4. Przełożenie;
    Biszkopt - masa budyniowa - biszkopt - masa budyniowa - następnie równo jeden obok drugiego układamy herbatniki nasączone w wódce albo w spirytusie - całość polewamy przestudzoną ale ciepłą polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbatniki Mak Masa budyniowa Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować