Gołąbki z wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek parzyć na wolnym ogniu około 15 min,przestudzić,pokroić w kostkę.Pieczarki umyć,pokroić w słupki,skropić sokiem z cytryny.
Marchew pokroić w słupki,czosnek posiekać.Kaszę ugotować w/g przepisu,przestudzić.
2.Na patelni rozgrzać olej,włożyć pieczarki i chwilę smażyć do czasu odparowania wody.Dodać pozostałe składniki farszu /oprócz kaszy/,smażyć do czasu odparowania wody,przyprawić do smaku przyprawami,przestudzić.
3.Do miski włożyć kaszę,dodać przesmażone składniki farszu,wsypać natkę pietruszki,ewentualnie przyprawić do smaku i wyrobić gładką masę.
4.Kapustę parzyć w gorącej wodzie zdejmując kolejno liście usuwając z nich zgrubienia.
5.Na każdy liść nakładać porcjami farsz i zwijać gołąbki.
6.Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć krótka z dwóch stron zwinięte gołąbki.
7.Garnek wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty,włożyć gołąbki,zalać wywarem z parzenia boczku i gotować do miękkości.
8.Gołąbki te po ugotowaniu można wyjąć z wywaru na blaszkę wyłożoną pergaminem lub liśćmi kapusty i zapiekać około 10 min.w piekarniku nagrzanym do 180C.
9.Wywar zagęścić mąką,doprawić do smaku,wlać niewielka ilość słodkiej śmietany.
Porady
Gołąbki te podawać jako samodzielne danie polane sosem.
Komentarze