Gołąbki z sałaty z groszkiem, bulgurem i kozim serem

0 (0 ocen)

Gołąbki w nowej odsłonie. Przepis z magazynu "Slowly Veggie"

Składniki:

  • 600 ml wywaru warzywnego
    200 g mrożonego groszku
    szczypta kurkumy
    20 g masła
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól
    200 g kaszy bulgur
    16 liści sałaty głowiastej
    4 plastry twardego koziego sera, np. goudy
    1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z sałaty z groszkiem, bulgurem i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 400 ml wywaru warzywnego gotujemy wraz z groszkiem, kurkumą, masłem, oliwą
    z oliwek i porządną szczyptą soli. Wsypujemy bulgur, raz jeszcze gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie bulgur rozdrabniamy widelcem.
  • 2. Liście sałaty myjemy. Potem bierzemy 2 liście, układamy na sitku lub łyżce cedzakowej
    jeden na drugim i zanurzamy na kilka sekund w osolonym wrzątku, aby się zespoliły. Wyciągamy, chłodzimy w zimnej wodzie. Pozwalamy im obcieknąć, układając na ręczniku kuchennym. W ten sposób przygotowujemy wszystkie liście jako owijki na nadzienie.
  • 3. Za pomocą chochelki (nabierki) przygotowujemy 8 gołąbków: kolejno wyścielamy chochelkę jedną taką sałatową owijką. Następnie na każdą owijkę nakładamy czubatą łyżkę groszkowego bulguru (ok. 1/8 na gołąbków). Zakładamy brzegi owijki do środka, przyciskamy mocno przez chwilkę. Powstałą półkulę wyjmujemy z chochelki i umieszczamy w formie do zapiekania.
  • 4. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. (włączanie termoobiegu nie jest zalecane). Każdy gołąbek przykrywamy plasterkiem koziego sera i posypujemy kolorowym pieprzem. Pozostały wywar warzywny (200 ml) gotujemy i podlewamy nim gołąbki. Całość zapiekamy w gorącym
    piekarniku przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować