Frużelina wiśniowa

4.8 (216 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Frużelina wiśniowa idealna do gofrów, naleśników czy lodów. Sprawdzi się również jako dodatek do tortów, serników i placuszków. Zapas słoiczków na zimę obowiązkowy.

Składniki:

  • - 1,5 kg drylowanych wiśni
    - 1 szklanka cukru
    - 1 cytryna
    - 1 i 1/2 szklanki wody
    - 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.8 (216 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Frużelina wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie wraz z sokiem umieszczamy w garnku. Dodajemy szklankę wody, cukier oraz wyciśnięty sok z cytryny. Po zagotowaniu się wiśni, gotujemy je jeszcze ok. 10 minut. W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy 4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Następnie rozpuszczoną mąkę dodajemy do wiśni, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy kolejne 10 minut. Gorącą frużelinę nalewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem lub pasteryzujemy 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi ok. 6 słoiczków po 300 ml.

Porady

Ilość dodanego cukru zależy od słodkości wiśni. Ilość dodanej wody zależy od ilości soku z wiśni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować