Frużelina wiśniowa

4.96 (145 ocen)

Frużelina z wiśni to doskonały dodatek do naleśników, gofrów lub wielu innych deserów. Zawsze robię duży zapas na zimę .

Składniki:

  • 2 kilogramy wiśni

    1 kilogram cukru

    0,5 litra wody

    5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.96 (145 ocen)

Frużelina wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2a12evg 1. Wiśnie myjemy, usuwamy pestki za pomocą drylownicy.
  • image-1v0tbh6 2. Przekładamy razem z sokiem do większego garnka, wlewamy wodę ,wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania się owoców, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny.
  • image-18iusef 3. Wlewamy rozrobioną mąkę z niewielką ilością wody, zagotowujemy. Gorącą frużelinę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować