Frittata ze szpinakiem i pieczarkami

4.5 (184 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Frittata ze szpinakiem i pieczarkami

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - pieczarki: 25 dekagramów
    - liście szpinaku: 15 dekagramów
    - wędzony boczek: 10 dekagramów
    - ząbek czosnek: 1 sztuka
    - tarty parmezan: 2 łyżki
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frittata ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek posiekać w kostkę. Oczyszczone grzyby pokroić na ćwiartki. Szpinak umyć i grubo posiekać. Czosnek rozgnieść. Na patelni z grubym smażyć na oliwie boczek i grzyby. Gdy wysmażą się skwarki dodać szpinak oraz czosnek, smażyć 2 min. Zmniejszyć ogień. Jajka roztrzepać i doprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię i smażyć na średnim ogniu. Gdy jajka zaczną się ścinać, unieść nieco frittatę łopatką, aby nie ścięta masa spłynęła na spód. Kiedy jajka zetną się całkowicie, posypać omlet parmezanem i wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać na opcji grill do zrumienienia - ok. 5 minut. Frittatę pokroić na kawałki i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować