Frittata ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne, bardzo lekkie danie które idealnie sprawdzi się jako śniadanie i dietetyczny obiad. Dziś przygotowałam dla Was wersję ze szpinakiem i kozim serem. Możecie do swojej frittaty dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Będzie pysznie!

  • 30 min

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej
    2 ząbki czosnku
    200 gram szpinaku może być mrożony
    100 gram jogurtu naturalnego gęstego np. Bakoma
    100 gram sera koziego może być feta
    1/2 pęczka szczypiorku
    4 jaja
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frittata

Frittata ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak dusić z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 2. W naczyniu roztrzepać jajka, dodać przyprawy oraz mąkę lub bułkę tartą.
  • 3. Dodajemy jogurt, miksujemy dokładnie.
  • 4. Do szpinaku wlewamy masę jajeczną.
  • 5. Wrzucamy rozdrobiony ser, wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
  • 6. Smażymy na średnim ogniu, aż spód zacznie ładnie odchodzić od patelni.
  • 7. Następnie wkładamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  • 8. Wierzch lekko skrapiamy oliwą i pozostawiamy frittatę na około 5 min, aż zacznie się rumienić.

Porady

Frittata jest bardzo podobna do omletu, delikatna i puszysta. Można ją przygotować na patelni podsmażając w dwóch stron, albo tak jak ja najpierw podsmażając a następnie podpiekając w piekarniku dosłownie chwilę w wysokiej temperaturze, bądź w całości w piekarniku w żaroodpornym naczyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować