Filet z kurczaka, aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnku z rozpływającym się serem mozzarella.
45 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 kawałki fileta z kurczaka każdy tak ok.130 gram
1 puszka pomidorów w puszce (kawałki) 400 gram
1 kulka sera mozzarella w zalewie
pół średniej cebuli
opcjonalnie pół stronka czerwonej papryki
przyprawa do kurczaka
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
sól
odrobina cukru
pieprz
1/3 szklanki wody wymieszanej z łyżką mąki pszennej
Filet z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na łyżce tłuszczu 3,4 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz, odstawiamy na bok.
2.Na tej samej patelni i tłuszczu krótko przesmażamy cebulę z papryką,dodajemy pomidory i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Całość gotujemy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy wodę z mąką, mieszamy aż sos nieco zgęstnieje.
3.Do przygotowanego sosu dodajemy wcześniej podsmażonego fileta z kurczaka.
Na każdym kawałku mięsa układamy po 2 grubsze plasterki sera mozzarella, przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusimy do momentu aż sos się rozpuści.
Podjemy z ryżem lub makaronem.
Komentarze