Filet z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

4.39 (196 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Filet z kurczaka, aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnku z rozpływającym się serem mozzarella.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kawałki fileta z kurczaka każdy tak ok.130 gram
    1 puszka pomidorów w puszce (kawałki) 400 gram
    1 kulka sera mozzarella w zalewie
    pół średniej cebuli
    opcjonalnie pół stronka czerwonej papryki
    przyprawa do kurczaka
    1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
    1 ząbek czosnku
    sól
    odrobina cukru
    pieprz
    1/3 szklanki wody wymieszanej z łyżką mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.39 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Filet z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na łyżce tłuszczu 3,4 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz, odstawiamy na bok.
  • 2. Na tej samej patelni i tłuszczu krótko przesmażamy cebulę z papryką,dodajemy pomidory i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Całość gotujemy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
    Dodajemy wodę z mąką, mieszamy aż sos nieco zgęstnieje.
  • 3. Do przygotowanego sosu dodajemy wcześniej podsmażonego fileta z kurczaka.
    Na każdym kawałku mięsa układamy po 2 grubsze plasterki sera mozzarella, przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusimy do momentu aż sos się rozpuści.
    Podjemy z ryżem lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować