4 kg cukinii (po obraniu ze skóry i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
1 kg cukru
5 galaretek poziomkowych
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
ew. szczypta czerwonego barwnika w proszku
Dżem z cukinii i galaretki poziomkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Odciskamy z nadmiaru soku, wrzucamy do głębokiego garnka i gotujemy na małym ogniu (mieszamy) do momentu zgęstnienia masy i odparowania nadmiaru wody. Do rozgotowanej cukinii dodajemy cukier, galaretki i kwasek. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodajemy barwnik. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Porady
Do dżemu pod koniec gotowania możemy dodać świeże poziomki. Możemy również pominąć barwnik, kolor dżemu będzie wówczas odrobinę bledszy.
Komentarze