Dżem z cukinii i galaretki poziomkowej

4.49 (155 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny dodatek do chleba lub naleśników

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 kg cukinii (po obraniu ze skóry i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
    1 kg cukru
    5 galaretek poziomkowych
    3 łyżeczki kwasku cytrynowego
    ew. szczypta czerwonego barwnika w proszku
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Dżem z cukinii

Dżem z cukinii i galaretki poziomkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ufqla8 1. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Odciskamy z nadmiaru soku, wrzucamy do głębokiego garnka i gotujemy na małym ogniu (mieszamy) do momentu zgęstnienia masy i odparowania nadmiaru wody. Do rozgotowanej cukinii dodajemy cukier, galaretki i kwasek. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodajemy barwnik. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Porady

Do dżemu pod koniec gotowania możemy dodać świeże poziomki. Możemy również pominąć barwnik, kolor dżemu będzie wówczas odrobinę bledszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować