Duńska zupa z porów

5 (193 ocen)

Moja wersja tej smacznej zupki. Jest dość kaloryczna ale i sycąca i rozgrzewająca a tego nam teraz potrzeba:)

Składniki:

  • - 4 białe części z porów
    - 2 cebule
    - 4 ziemniaki
    - 4 kiełbaski śląskie ( może tez być wędzona szynka)
    - serek topiony ( 100g)
    - 1 litr bulionu ( może być z kostki)
    - 2 łyżki masła
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    - ser do posypania i natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Duńska zupa z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę masła . Pory kroimy na poprzeczne paski o grubości ok 2 cm. ( tak jak plasterki kiełbasy się kroi) Wrzucamy na gorące masło i szklimy. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła . Cebulę i kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Można oczywiście zrobić to w jednym garnku ( podsmażyć wszystko razem) ale ja wolę zrobić w ten sposób. Kiedy pory będą zeszklone zalewamy je bulionem, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy kiełbaska ładnie się podsmaży dodajemy ją z cebulką do garnka z porami i gotujemy dalej. Kiedy wszystko będzie miękkie wrzucamy serek topiony i mieszamy aż całkowicie się rozpuści , wtedy też doprawiamy.To jest bardzo ważne żeby doprawić na końcu gdyż zupa może całkowicie nie wymagać już soli lub tylko odrobinę .Dekorujemy natką pietruszki i startym serem.

Porady

W oryginalnym przepisie proponują dodać jeszcze 3/4 szklanki śmietany ale dla mnie ta wersja jest wystarczająca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować