Domowy pasztet

4.49 (146 ocen)

Smakowity domowy pasztet któremu żaden kupny nie dorówna

Składniki:

  • •700 g szynki wieprzowej
    •700 g łopatki wieprzowej
    •500 g boczku lub podgardla
    •400 g wątróbki drobiowej
    •2 nogi z kurczaka
    •1 noga z indyka
    •2 marchewki
    •1 malutka pietruszka
    -2cebule
    •3 listki laurowe
    •4 kulki ziela angielskiego
    •1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    •2 bułki kajzerki
    •4 jajka
    •sól
    •pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Domowy pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nastawiamy do gotowania. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i ewentualnie łyżkę vegety. Gotować trzeba na małym ogniu przez ok. 2 – 2,5 godziny. Części które szybciej się gotują można wcześniej wyjąć. Po godzinie gotowania dodajemy marchewkę i pietruszkę. Ugotowane mięso mielimy na drobnych oczkach razem z usmażoną na smalcu wątróbką z cebulą, marchewką, pietruszką i namoczonymi wcześniej w wodzie i odciśniętymi bułkami. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką(można dodać pieprz ziołowy, słodką i ostrą paprykę). Lepiej, żeby mięso było dość słone. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do mięsa delikatnie mieszając. Keksówki smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180* ok godziny do zarumienienia się wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować