Domowy pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso nastawiamy do gotowania. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i ewentualnie łyżkę vegety. Gotować trzeba na małym ogniu przez ok. 2 – 2,5 godziny. Części które szybciej się gotują można wcześniej wyjąć. Po godzinie gotowania dodajemy marchewkę i pietruszkę. Ugotowane mięso mielimy na drobnych oczkach razem z usmażoną na smalcu wątróbką z cebulą, marchewką, pietruszką i namoczonymi wcześniej w wodzie i odciśniętymi bułkami. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką(można dodać pieprz ziołowy, słodką i ostrą paprykę). Lepiej, żeby mięso było dość słone. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do mięsa delikatnie mieszając. Keksówki smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180* ok godziny do zarumienienia się wierzchu.
Komentarze