Domowy jogurt

0 (0 ocen)

Pyszny, lekko kwaśny, kremowy jogurt

Składniki:

  • 1 l mleka najlepiej pełnego, świeżego wiejskiego, ( poddane łagodnej pasteryzacji)
    1/4 szklanki kupnego jogurtu z żywymi kuturami bakterii jogurtowych (użyłam jogurtu typu greckiego marki Piątnica)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Domowy jogurt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku o grubym dnie podgrzać mleko do temperatury 85 st C.
  • 2. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury 40 - 46 st C. Zajęło to u mnie ok 20 minut.
  • 3. Do przestudzonego mleka dodać jogurt i starannie wymieszać. Przelać mleko do małych słoiczków lub do 1l słoika, wcześniej dobrze umytego gorącą wodą. Zakręcić.
  • 4. Podczas rozwoju bakterii staramy się utrzymać temperaturę mleka na poziomie ok 43 st.C. Najprościej wstawić jogurt na noc do piekarnika z włączoną żarówką. Jogurt przechowywać w cieple od 6 do 12 godzin. Im dłużej będzie w cieple, tym będzie bardziej gęsty i kwaśny.
  • image-02lmeri 5. Po tym czasie wkładamy jogurt do lodówki. Smacznego!

Porady

Następnym razem robiąc jogurt do mleka jako starter dodajemy już jogurt domowy. inne metody utrzymania ciepła ( nie sprawdzone przeze mnie) - słoik z jogurtem włożyć do torby termicznej razem z kilkoma słoikami wypełnionymi ciepłą wodą - jogurt wlać do termosu - słoik z jogurtem owinąć kocem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować