Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

4.5 (192 ocen)

  • Średni

Faszerowana cukinia w wersji weterariańśkiej

  • Średni

Składniki:

  • - cukinia średniej wielkości: 2 sztuki
    FARSZ:
    - kasza jaglana: 0.5 szklanki
    - woda: 1 szklanka
    - gałązki młodego selera naciowego: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - pomidor: 1 sztuka
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól pieprz ( do smaku): 1 łyżeczka
    - mozzarella: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz do cukiniii 1. Wypłukaną kaszę jaglaną wrzucamy do garnka z gotującą się osoloną wodą. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
    W międzyczasie na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Jak cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekane gałązki selera (razem z listkami), smażymy 2 minuty i dorzucamy obranego, pokrojonego z kostkę pomidora. Mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i zostawiamy do ostygnięcia.
    Kaszę jaglaną mieszamy z warzywami z patelni, dodajemy drobno pokrojony (lub tarty) ser, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Wydrążono cukinie 2. Cukinie po umyciu obieramy w paski. Przekrajamy w poprzek na pół i łyżką wyciągamy pestki i gąbczasty miąższ.
  • faszerowana cukinia 3. Tak wydrążone cukinie faszerujemy kaszą z warzywami. Układamy w blaszce posmarowanej odrobiną oliwy, skrapiamy z wierzchu oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez pół godziny.
    Przed podaniem kroimy na plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować