Ciasto wiśniowo-śmietankowe z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Bialka ubić z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Na koniec dodac w trzech krokach mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszać łopatką.
Piec ok 25 - 30 min w 180 °C .
2.Masa wiśniowa:
Do kompotu wiśniowego dolać wody aby byl 1 litr plynu. Do 700 ml kompotu dodać 4 łyżki cukru i zagotować. W pozostałym kompocie rozprowadzić budynie. I wlać do pierwszej częci kompotu i zagotować do zgęstnienia. Zdjąć z palnika i do gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
3.Krem śmietankowy:
Śmietankę ubić z mascarpone , fixami i 3 łyżkami cukru pudru.
4.Polewa adwokatowa:
Adwokat wymieszać ze śmietanką. Żelatynę zalać wrzątkiem do przykrycia i wymieszać. Gdy ostygnie wymieszać ją z adwokatem i smietanką.
5.Na biszkopt wylać ostygniętą masę wiśniową. Na nią wyłozyć krem śmietankowy a na samą górę wylać polewę adwokatową.
Komentarze