Ciasto chałwowo - wiśniowo - śmietankowe

4.48 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto chałwowo - wiśniowo - śmietankowe

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki - biszkopt - 6 jaj, 3/4 szkl cukru, 1 szkl mąki, 4 łyżki kakao. Krem chałwowy - 2 budynie waniliowe bez cukru, 600 ml mleka, 200 gr masła , 400 g chałwy waniliowej, litrowy słoik kompotu z wiśni ( wiśnie bez pestek).Krem śmietankowy - 500 ml kremówki, 250 gr serka mascarpone. Polewa - 100 gr gorzkiej czekolady i 2 łyżki masła .
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto chałwowo - wiśniowo - śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka miksując. Mąkę mieszamy z kakao i delikatnie mieszamy z masą białkową . Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy 30 min w temperaturze 170 st.C.
  • 2. Krem chałwowy - budynie wymieszaj z 200 ml mleka, resztę mleka zagotuj, wlej rozmieszany budyń i ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Masło miksujemy dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu a na koniec pokruszoną chałwę. Miksujemy na jednolitą masę , 1/3 masy odkładamy na bok a do reszty dodajemy odsączone wiśnie, kilka zostawiamy do dekorscji. Krem śmietankowy - śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszamy aby połączyć dobrze śmietanę z serkiem.
  • 3. Biszkopt kroimy na 2 blaty nasączamy kompotem, 1 blat dajemy spowrotem do formy na papier i nakładamy krem z wiśniami przykrywamy 2 blatem i nskładamy krem bez wiśni, na krem nakładamy ubitą śmietanę . Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli i dekorujemy górę ciasta. Ozdabiamy kremem śmietankowym i wiśieńkami i czekoladowymi ozdobami .

Porady

Do ubijania białek dodaję szczyptę soli lepiej się ubija.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować