Ciasto chałwowo - wiśniowo - śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka miksując. Mąkę mieszamy z kakao i delikatnie mieszamy z masą białkową . Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy 30 min w temperaturze 170 st.C.
2.Krem chałwowy - budynie wymieszaj z 200 ml mleka, resztę mleka zagotuj, wlej rozmieszany budyń i ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Masło miksujemy dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu a na koniec pokruszoną chałwę. Miksujemy na jednolitą masę , 1/3 masy odkładamy na bok a do reszty dodajemy odsączone wiśnie, kilka zostawiamy do dekorscji. Krem śmietankowy - śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszamy aby połączyć dobrze śmietanę z serkiem.
3.Biszkopt kroimy na 2 blaty nasączamy kompotem, 1 blat dajemy spowrotem do formy na papier i nakładamy krem z wiśniami przykrywamy 2 blatem i nskładamy krem bez wiśni, na krem nakładamy ubitą śmietanę . Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli i dekorujemy górę ciasta. Ozdabiamy kremem śmietankowym i wiśieńkami i czekoladowymi ozdobami .
Porady
Do ubijania białek dodaję szczyptę soli lepiej się ubija.
Komentarze