Szybkie ciasto na herbatnikach, z pysznym kremem kajmakowo-budyniowym, owocami i galaretką.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie maślanych herbatników - 450 gram ( dałam też kilka sztuk kakaowych)
kostka masła
puszka masy kajmakowej
litr mleka
2 budynie śmietankowe
pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sypkiej, nie granulowanej)
owoce- u mnie brzoskwinie z puszki i mandarynki,
garść żurawiny
2 galaretki brzoskwiniowe
Ciasto z kajmakiem, owocami i galaretką - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń ugotować wg przepis na opakowaniu, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać kajmak i pół łyżeczki kawy. Do tak przygotowanego kremu dodawać po łyżce wystudzonego budyniu, miksować.
2.Herbatniki ułożyć w blaszce, na spód i dookoła. Krem podzielić na 3 części. Układać naprzemiennie- herbatniki- krem- herbatniki -krem-herbatniki- krem-herbatniki.
3.Galaretkę przygotować wg przepisu, wystudzić, pilnować aby nie stężała.
Na ciasto wyłożyć ulubione owoce, u mnie brzoskwinie z puszki i mandarynki. Gdzieniegdzie włożyć suszoną żurawinę. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.
Komentarze