Pyszne ciasto bez pieczenia, które zawsze się uda i któremu trudno się oprzeć :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
masa mleczna: 250 g mleka w proszku
pół szklanki mleka
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g masła
masa kajmakowa: pół puszki kajmaku (200g)
500 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
masa truskawkowa: 300g truskawek
2 galaretki truskawkowe
ponadto: 200 g herbatników
Mleczne ciasto z kajmakiem i truskawkami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa mleczna: w gorącym mleku rozpuść cukry, wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch, dodając mleko w proszku i zimne mleko z cukrami (masa ma być dość gęsta). Dno formy do pieczenia (o śr.22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż pierwszą warstwę herbatników. Na to wyłóż masę mleczną, wyrównaj. Ponownie wyłóż herbatniki.
2.Masa kajmakowa: mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, pod koniec dodając kajmak. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuść lekko podgrzewając i wymieszaj z masą kajmakową. Wyłóż na herbatniki.
3.Masa truskawkowa: truskawki zmiksuj, przełóż do garnuszka i zagotuj ze szklanką wody. Następnie dokładnie połącz z galaretką w proszku. Odstaw do lekkiego stężenia. Kiedy truskawki lekko stężeją wylej na herbatniki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Porady
*słodkość ciasta regulujemy według własnego uznania
Komentarze