Mleczne ciasto z kajmakiem i truskawkami bez pieczenia

4.47 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto bez pieczenia, które zawsze się uda i któremu trudno się oprzeć :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa mleczna: 250 g mleka w proszku
    pół szklanki mleka
    3-4 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    200 g masła
    masa kajmakowa: pół puszki kajmaku (200g)
    500 g serka mascarpone
    2-3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    masa truskawkowa: 300g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    ponadto: 200 g herbatników
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Mleczne ciasto z kajmakiem i truskawkami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa mleczna: w gorącym mleku rozpuść cukry, wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch, dodając mleko w proszku i zimne mleko z cukrami (masa ma być dość gęsta). Dno formy do pieczenia (o śr.22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż pierwszą warstwę herbatników. Na to wyłóż masę mleczną, wyrównaj. Ponownie wyłóż herbatniki.
  • 2. Masa kajmakowa: mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, pod koniec dodając kajmak. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuść lekko podgrzewając i wymieszaj z masą kajmakową. Wyłóż na herbatniki.
  • 3. Masa truskawkowa: truskawki zmiksuj, przełóż do garnuszka i zagotuj ze szklanką wody. Następnie dokładnie połącz z galaretką w proszku. Odstaw do lekkiego stężenia. Kiedy truskawki lekko stężeją wylej na herbatniki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!

Porady

*słodkość ciasta regulujemy według własnego uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa kajmakowa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować