Ciasto z jagodami i kruszonką

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

To ciasto jest bardzo pyszne. Moje dzieci wprost je uwielbiają :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300g margaryny
    200g cukru
    1 jajko
    2 żółtka
    400g mąki
    100g mielonych migdałów
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Krem:
    400g kwaśnej gęstej śmietany
    300g twarogu śmietankowego
    1 paczka budyniu śmietankowego 40g.
    80g cukru
    3 jajka
    500g jagód
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Miękki tłuszcz starannie zagnieść z cukrem, jajkiem, żółtkiem, mąką ,mielonymi migdałami,proszkiem do pieczenia,szczyptą soli.
    Około 3/4 ciasta kruchego przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm,wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 2.
    Krem:
    Kwaśną śmietanę.twaróg śmietankowy utrzeć na gładką masę z 3 jajkami,80g cukru i budyniem.
    Dodać 2/3 jagód.Wlać krem.Po30 minutach pieczenia wyjąc ciasto z piekarnika posypać wierzch kruszonką i jagodami.
    Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.Na koniec posypać cukrem pudrem.

    Temperatura piekarnika : 175oC
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować