Ciasto z jabłkami w galaretce i masą orzechową

4.49 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis ten ma około 30 lat. Za każdym razem ciasto wychodzi smaczne, jabłkowe i rześkie. Nie jest za słodkie, orzechowa wkładka świetnie się łączy z jabłkami w galaretce. No i przede wszystkim: świetnie wygląda! Kolory galaretek mogą być różne, ale dla mnie najlepsze są zwykłe, sprawdzone rozwiązania. Zdaję sobie sprawę, że ciasto wymaga trochę pracy, ale przy odpowiedniej organizacji nie zajmuje dużo czasu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 25 cm x 35 cm

    Składniki na ciasto miodowe:
    * 450 g mąki pszennej
    * 150 g cukru pudru
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    * 150 g masła (lub margaryny)
    * 1 jajko
    * 3 łyżki płynnego miodu

    Składniki na biszkopt:
    * 4 jajka
    * 4 łyżki cukru
    * 4 łyżki mąki pszennej
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na jabłka w galaretce:
    * 1 kg jabłek
    * syrop z cukru (1 szklanka cukru + 1/2 szklanki wody)
    * 2 galaretki w różnych kolorach

    Składniki na masę orzechową:
    * 1 duży budyń waniliowy
    * 300 g masła
    * zmielone orzechy włoskie
    * cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    * polewa czekoladowa
    * migdały do posypania/wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Ciasto z jabłkami w galaretce i masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki miodowe:
    Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na papierze do pieczenia (wyciętym na wymiar blaszki). Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier. W następnej kolejności dodajemy żółtka, a także przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

    Jabłka w galaretce:
    Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy syrop z cukru i wody. Na gotujący się syrop wrzucamy jabłka i smażymy aż będą miękkie. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wody, wrzucamy podsmażone jabłka. Tak przygotowane dwie galaretki wylewamy na 2 blaszki wyłożone foliami przeźroczystymi i odstawiamy do zastygnięcia.

    Masa orzechowa:
    Gotujemy budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas, aby nie siadł kożuch. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i słodzimy do smaku cukrem pudrem.

    Przełożenie:
    Ciasto miodowe - masa orzechowa - galaretka z jabłkami - masa orzechowa - biszkopt - masa orzechowa - druga galaretka z jabłkami - masa orzechowa - ciasto miodowe - polewa czekoladowa - wiórki kokosowe bądź płatki migdałowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować