Ciasto ucierane z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak zwykle zostajemy rozpieszczani bowiem dostajemy mnóstwo owoców i warzyw. Oczywiście trzeba je jakoś zagospodarować. Można mrozić, jednak nasza zamrażarka nic już nie pomieści. Więc trzeba na bieżąco „przerabiać”. Dzisiaj proponujemy pyszne ciasto z czereśniami. Zaletą jest to, że nie trzeba za długo przy nim stać.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g czereśni (bez pestek)
    1,5 szklanki mąki
    1 szczypta soli
    200 g margaryny Kasia
    1 szklanka cukru pudru
    4 jajka
    sok z połowy cytryny
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki konfitury morelowej
    4 łyżki płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ucierane z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ucierane z czereśniami 1. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.

    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Dodajemy śmietanę i sok z cytryny, łączymy z masą.

    Następnie, cały czas mieszając, wbijamy po jednym jajku, porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Umyte czereśnie kroimy na pół, usuwamy pestki.

    Formę ( okrągła 24 cm )smarujemy pozostałą margaryną, posypujemy płatkami migdałowymi.

    Ciasto przekładamy do blaszki, układamy owoce, pieczemy 45 minut w 180°C.

    Jeszcze gorące ciasto smarujemy konfiturą, posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować