Ciasto tortowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto I:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Piec ok. 25 min. w temperaturze 200 stopni C.
2.Podobnie zrobić ciasto II i III.
3.Krem:
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać orzechy i gotować ok 3 - 5 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce wystudzone orzechy. Gotowym kremem przełożyć ciasta, zostawiając 2 łyżki kremu na wierzch.
4.Przełożenie:
ciasto I (z kakao) - krem - ciasto II (z orzechami) - krem - ciasto III (białe).
5.Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i posypać startą czekoladą.
Komentarze