Ciasto śmietankowe z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ciągle miksować. Dodać żółtka i ciągle mieszać. Obie mąki i kakao wymieszać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Wylać na blaszkę. Piec w 180 st. C. do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić na podłogę. Dzięki temu biszkopt wychodzi równy, nie opada.
2.Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno , dodać serki i wymieszać. Następnie dodać wystudzone i lekko tężejące galaretki.
3.Biszkopt przekroić na pół i jedną część umieścić w blaszce. Połowę masy śmietanowej wylać na biszkopt. Następnie herbatniki składać po dwa smarując je powidłem śliwkowym i układać na warstwie śmietanowej. Pozostałą masę wylać na herbatniki i przykryć biszkoptem. Schłodzić.
Komentarze