Ciasto pijana śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Do piany dodać wymieszane żółtka, ubijać. Na koniec dodać mąkę i kakao. Pieczemy ok. 40 min.
Biszkopt jasny:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie wymieszać łyżką ciasto dodając mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy ciasto ok. 30 min. w temp. 180*C.
2.Krem:
Dzień wcześniej śliwki zalać wódką i odstawić. Masło utrzeć na puch, dodać krem nutella oraz pokrojone śliwki. Na koniec wlać alkohol, w którym moczyły się śliwki. Wszystko wymieszać.
3.Śmietanka:
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać śmietan fiksy i dalej miksować. Schłodzić w lodówce.
4.Ułożenie ciasta : ciasto ciemne, masa ściekowa, biszkopt jasny i masa śmietanowa.
Komentarze