Ciasto pianka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyć , obrać ze skóry , zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dolać sok z cytryny. Gruszki przełożyć do garnka . Zagotować , po czym podgrzewać przez 2-3 minuty, mieszając . Do gorących gruszek wsypać galaretki gruszkowe i mieszać dopóki się nie rozpuszczą . Odstawić do ostygnięcia.
2.Galaretkę pomarańczową starannie rozrobić w 1/2 szklanki gorącej wody , po czym ostudzić . Schłodzone mleko zagęszczone ubijać przez 2-3 minuty, aż się spieni. Nie przerywając miksowania, wlewać powoli zimną galaretkę pomarańczową.
3.Formę o wymiarach 12x30 cm wyścielić folią spożywczą . Na dnie keksówki wyłożyć warstwę ciastek , a na nich równomiernie rozprowadzić połowę pomarańczowej pianki . Wstawić do lodówki, aby lekko stężała. Na schłodzonej piance rozłożyć drugą warstwę ciastek kakaowych. Następnie rozsmarować mus gruszkowy . Na masie owocowej ułożyć kolejną warstwę ciastek i przykryć je pozostałą pomarańczową pianką . Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Całość dobrze schłodzić .
4.Schłodzone ciasto delikatnie wyjąć z keksówki , odwracając do góry dnem , po czym ostrożnie ściągnąć folię spożywczą . Można udekorować sezonowymi owocami.
Komentarze