Ciasto pianka z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonałe połączenia gruszek z lekką pianką pomarańczową .

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 kg gruszek
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 300 g ciastek
    - 1 galaretka pomarańczowa
    - 2 galaretki gruszkowe
    - 250 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Ciasto pianka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć , obrać ze skóry , zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dolać sok z cytryny. Gruszki przełożyć do garnka . Zagotować , po czym podgrzewać przez 2-3 minuty, mieszając . Do gorących gruszek wsypać galaretki gruszkowe i mieszać dopóki się nie rozpuszczą . Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Galaretkę pomarańczową starannie rozrobić w 1/2 szklanki gorącej wody , po czym ostudzić . Schłodzone mleko zagęszczone ubijać przez 2-3 minuty, aż się spieni. Nie przerywając miksowania, wlewać powoli zimną galaretkę pomarańczową.
  • 3. Formę o wymiarach 12x30 cm wyścielić folią spożywczą . Na dnie keksówki wyłożyć warstwę ciastek , a na nich równomiernie rozprowadzić połowę pomarańczowej pianki . Wstawić do lodówki, aby lekko stężała. Na schłodzonej piance rozłożyć drugą warstwę ciastek kakaowych. Następnie rozsmarować mus gruszkowy . Na masie owocowej ułożyć kolejną warstwę ciastek i przykryć je pozostałą pomarańczową pianką . Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Całość dobrze schłodzić .
  • 4. Schłodzone ciasto delikatnie wyjąć z keksówki , odwracając do góry dnem , po czym ostrożnie ściągnąć folię spożywczą . Można udekorować sezonowymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować